na vývar, v druhém cibulka s paprikou… a rozjíždělo se „kuře na paprice“ ve velkém. A jestli mám k nějakému jídlu opravdu navázané vzpomínky na to, jak nám vařila máma, tak právě na kuře na paprice. Doma jsme ho všichni milovali. S knedlíky i vaječnými „kolínky“, rozumějte těstovinami.
Řád zlaté vařečky
Vyžadovali jsme ho xkrát do měsíce a vím, že jednou jsme před obědem na tajňačku s bráchou i tátou v pokoji zalezli k psacímu stolu a společně pro mámu nakreslili „diplom“ – „Řád zlaté vařečky“ za nejlepší kuře na paprice na světě. Pamatuju si, jak máma zářila, když diplom dostala. A také, že dlouho postával opřený v polici v kuchyni. Kam se nakonec poděl, nevím, ale tyhle vzpomínky – na nedělní dvanáctou hodinu, malý stůl v malém bytě, kolem kterého jsme se vždycky v červené sektorové kuchyni tísnili… ty se nikdy nikam nepoděly. Vlastně spousta vzpomínek spojených s jídlem a dětstvím je takřka nevymazatelná. Proč?
Často bývá ještě propojená s čichovou, protože mnohdy stačí, když otevřete dveře, na vás vyběhne důvěrně známá chuť maminčina koláče, a rázem jsou všechny vzpomínky zase zpátky. Proto je ve mně hluboce zapsané mámino kuře na paprice, rajská nebo svíčková s králíkem a taky bramboráky, z nichž se česnek
a vůně domácí majoránky linuly doslova celou bytovkou… Asi proto dodnes miluju majoránku nade vše?! Navíc, máminy bramboráky měly vždycky neuvěřitelně křupavé okraje, což já prostě nikdy neupekla stejně… Ale pokaždé se o to zas
a znovu pokouším????
což je prostě skvělé???? Ale ono je to se špatnými chuťovými vzpomínkami asi
jako se vzpomínkami na hádku s partnerem. Také zapomenete a nesete si
s sebou dál hlavně to hezké, čistě instinktivně.