na rybí maso, je ideální čas už v půlroce života. Mimo jiné proto, že mezi
4. a 6. měsícem začíná tzv. imunologické okno, což je období, kdy dítě nové věci ochutná naopak s minimálním rizikem vzniku alergie. Je zkrátka vůči potravinovým alergiím nejlépe imunní. Zároveň je skvělé, že ryby budou jednou z prvních potravin. Protože čím dříve je ochutnají, tím dříve děti ryby vezmou jako samozřejmou součást jídelníčku. A kdyby to bylo s rybami nějak zvlášť ožehavé, jak by to asi tak dělaly přímořské národy? U nich se ryby jí skoro od narození.
Tím se vám snažím říct, abyste pro začátek hledali maso ryb, které nejsou dravci. U dravých ryb, dlouho žijících ryb a ryb dorůstajících nad 40 kg byl prokázaný vysoký výskyt methylrtuti a dalších škodlivých látek. Pro malé děti se tak NEhodí maso žraloka, štiky, bolena, candáta nebo mečouna. Naopak skvělé jsou ryby, jako je treska, pstruh, kapr, losos nebo drobné sardinky. Jen pochopitelně, čím drobnější ryba, tím větší potíže s kostmi. Takže filé z tresky, pečlivě vybrané maso ze pstruha nebo losos, který má krásně hladké maso vysloveně dobře klouže do bříška, jsou pro začátek super.
U prvních příkrmů stačí jediná lžička ryby vmíchaná třeba do rozmačkaných brambor. Pokud učíte starší děti, aby si na ryby zvykly, protože na ně z nějakého důvodu došlo u vás až ve školkovém věku, klidně si osvojte pár triků. Karbanátky z tresky? Lahodná záležitost. Zamíchat do těstovin místo mletého masa kvalitní konzervu tuňáka? Rychlá a skvělá večeře zaručena. A když upečete na másle dobrého pstruha, oberete maso a připravíte ho na talíř, jen tak… Děti ani nenapadne, že je to ryba a ochutnají s mnohem větší důvěrou, než kdyby se měly doslova dívat do oka celému pstruhovi.
právě už starší děti, předškoláky nebo školáky, udělejte z toho hru. Povídejte si
o omega-3 kyselinách, které v rybách žijí. „Převlečte“ je třeba za superhrdiny,
kteří chrání chytrost dětí… Povídejte si vůbec o tom, kde taková chytrost bydlí,
co je to mozek… a z nudného tématu ryb bude najednou zajímavost, která stojí alespoň za ochutnání.
let počítáme s regulérní porcí navíc, protože Tina je schopná ho sníst opravdu dospělou dávku. A dobrého lososa si dá klidně i jako sashimi plátky. Už jste to zkoušeli u vás?