Milovala jsem ji jako dítě, a teď si ji s oblibou dávají i mé dcery. K večeři nebo jako svačinu do školy. Základem je ovšem kvalitní šunka s vysokým podílem masa, nízkým obsahem soli a bez dusitanů. (Pokud nevíte, jak dobrou šunku vybrat, přečtěte si náš článek!). A potom už mixujte, míchejte a vzpomínejte spolu se mnou na chuť dětství…
Šunková pěna
4 porceDoba přípravy: 15 minut
Ingredience:
300 g kvalitní dušené vepřové šunky200 g tvarohového sýra Lučiny1 lžíce nasekané pažitky1 lžíce nasekané petrželkysůl a pepřcelozrnné pečivo
Postup:
1. Šunku nakrájejte na menší kousky, přendejte ji do nádoby pro mixér a nahrubo rozmixujte. Přidej lučinu a dohladka rozmixujte.
2. Vmíchejte nasekanou pažitku a petrželku, velmi zlehka dochuťte pepřem. Sůl pro děti klidně už vynechejte, pro dospělé můžete ještě trochu přidat. Promíchejte a podávejte s celozrnným pečivem.
TIP:Šunkovou pěnu ještě více zjemní 1 lžíce změklého másla. Nebojte se ho do pomazánky přidat. Tak to dělaly i naše babičky! A pokud se chcete zbavit další soli, nahraďte tvarohový sýr obyčejným tvarohem.