Existují různá těsta na muffiny. Ale tento recept je jeden z nejjednodušších, jaký znám. Nepotřebujete „horu“ másla, místo něj se používá olej. A veškeré suroviny máte v kuchyni vždycky po ruce. Když přidáte vzkaz, potěšíte tím malé i velké děti. Zítra bude přece vysvědčení a ony se určitě snažily…! (A když nemáte doma školáky? Tak to prostě berte jako další nápad na společné pečení.)
Muffiny s čokoládou
8 menších košíčků (6 velkých)Doba přípravy: 50 minut
Ingredience:
3 vejce60 g třtinového cukru1 bio vanilkový cukr150 ml plnotučného mléka100 g polohrubé mouky80 g celozrnné špaldové mouky½ prášku do pečiva bez fosfátů50 ml řepkového oleje80‒100 g kvalitní hořké čokolády (nad 70 %)
Postup:
1. Utřete v míse v robotu vejce s oběma cukry. Přilijte mléko, prošlehejte. Postupně přidávejte oba druhy mouky, prášek do pečiva a znovu promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte olej.
2. Čokoládu nakrájejte na menší kousky. Troubu nechte předehřívat na 180 °C.
3. Těsto rozdělte do košíčků (dávám vždy dva na sebe, do formy na muffiny). Nejdříve dejte 1 lžící těsta do každého košíčku, dejte trošku pokrájené čokolády
a zase zahrňte lžící těsta. Opět dejte čokoládu a pak zase po lžíci těsta. Těsto by mělo pokrýt 2/3 košíčku. Navrch ještě ozdobte čokoládou.
4. Formu s muffiny vložte do trouby a pečte dozlatova, asi 30 minut. Že jsou muffiny uvnitř upečené, poznáte tak, že když do nich píchnete párátkem, zůstane na povrchu suché.
TIP: Místo čokolády můžete během roku použít i sezonní ovoce, například maliny, borůvky nebo jahody. Do těsta pak klidně přidejte ještě kůru z chemicky neošetřeného citronu. Krásně ho provoní a dodá mu na svěžesti.