1 dýně Hokkaido (asi 1 kg)
1. Dýni očistěte, rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte ji i se slupkou na menší kousky. Přendejte je na plech a zakapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě při 200 °C doměkka, přibližně 15 minut.
2. V hrnci na másle orestujte nasekanou cibuli a česnek, vmíchejte kurkumu
a tymián. Nakonec přidejte opečenou dýni. Osolte, zalijte vývarem a vařte při střední teplotě za občasného míchání asi 15 minut. Poté rozmixujte, vmíchejte smetanu a ještě prohřejte. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
3. Přendejte do talířů nebo misek a podávejte ozdobené zakysanou smetanou
a dýňovým gomasio (směsí drcených dýňových semínek s mořskou solí)…
TIP: I v zimě se dají sehnat parádní dýně, přestože jsou právě zavřené oblíbené farmářské trhy. Jednoduše si je můžete objednat ve farmářské bedýnce spolu s ostatní sezónní zeleninou. A pokud zrovna není k mání dýně Hokkaido, zkuste místo ní upéct do polévky máslovou dýni spolu s mrkví.