Čočka: ryze tradiční záležitost (nejen) na Nový rok

Čočka: ryze tradiční záležitost (nejen) na Nový rok


Umíte si představit, že byste nový rok přivítali jinak
než s tradiční čočkou? My ne.
A jestli k ní stále ještě hledáte – řekněme – kladný vztah, máme
pro vás pár informací, které vás na ni určitě naladí!
   Opravdu výjimečná…Čočka je skutečnou královnou luštěnin. Pěstuje se v mnoha zemích světa
a v mnoha odrůdách. Mezi ty nejznámější patří zelená, žlutá nebo červená čočka. Ale k mání je třeba i čočka černá! Všechny jsou důležitým zdrojem rostlinných bílkovin a sacharidů. Obsahují vitamíny, jako je například A a vitamíny skupiny B. Navíc v ní najdete vyvážené množství fosforu, hořčíku, vápníku, železa, draslíku
a selenu. A v neposlední řadě vlákninu, kyselinu pantotenovou a lecitin. A to už
je pěkná řádka dobrých důvodů, proč to s ní (nejen na Nový rok) zkusit.
 
Zdraví v každém zrnkuPokud stále váháte, hodí se ještě vědět, že je čočka významným zdrojem železa. Je tedy ideální potravinou při zimní únavě, ale i při nepříjemném PMS a silné menstruaci. A protože pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, hodí se skvěle také pro diabetiky, kdybyste náhodou nějakého v rodině měli a chystal se k vám na novoroční oběd. Skvělá je samozřejmě pro vegetariány, protože obsahuje pro změnu velké množství bílkovin. Navíc čočka snižuje cholesterol, je zdrojem energie a působí proti zácpě.  Kam s ní?Čočka se používá do salátů, polévek, na přípravu kaše nebo jako příloha. Zelenou
a žlutou čočku je kvůli eliminaci nadýmání lepší před vařením namočit na pár hodin do studené vody. Červená loupaná čočka má ale tu výhodu, že ji jen propláchnete a za deset minut je hotová. U všech druhů čočky pak platí, že se solí až na konci vaření, protože sůl ve vodě zpomaluje měknutí luštěnin. A kdybyste chtěli zkusit ještě něco nového, dejte si čočku naklíčit a posypte jí třeba chleba s máslem nebo tvarohovým sýrem. Pak si můžete být jistí, že z ní dostanete opravdu maximum vitaminů, minerálních látek, ale i antioxidantů, jež pomáhají proti stárnutí a únavě.

A teď už ji pojďte zkusit, máme pro vás hned dva recepty: Čočková polévka s kapustou

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 30 minut + namáčení čočky

INGREDIENCE: 200 g čočky
1 mrkev
1 petržel
¼ kadeřavé kapusty
½ cibule
100 g kvalitní šunky s vysokým podílem masa
1 lžíce řepkového oleje
majoránka
kmín a sůl

POSTUP:

Čočku propláchněte a nechte přes noc namáčet v neosolené vodě, kterou druh den slijete a čočku ještě propláchněte. Cibulku nasekejte nadrobno a orestujte ji na trošce řepkového oleje, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, šunku
a propláchnutou čočku. Zalijte asi tak 1,5 až 2 litry vody, případně domácího zeleninového vývaru, a vařte 15 až 20 minut. Ke konci přidejte nasekanou kadeřavou kapustu, osolte, dochuťte majoránkou a kmínem.

TIP:
Polévku můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
Pokud nebudete mít předem naloženou čočku, připravte polévku z loupané červené čočky, jež je vhodná i pro malé děti. Místo kapusty a šunky můžete k červené čočce nakrájet brambory a batáty, vyprat i hrst pohanky, přihodit bobkový list a kuličku nového koření. Polévka pak bude voňavá, ještě vydatnější
a dětem už určitě nemusíte chystat druhý chod.  Novoroční čočka nakyselo

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 30 minut + namáčení čočky

INGREDIENCE:
400 g čočky
1 cibule
2 lžíce másla
2 lžíce hladce namleté špaldové mouky
1 lžíce octa nebo šťávy z citrónu
1 lžička třtinového cukru a soli
 POSTUP: Čočku propláchněte a naložte do vodní lázně přes noc (minimálně však na
3 hodiny). Pak ji znovu propláchněte a zalijte horkou vodou tak, aby měla hladinu asi 1 cm nad čočku. Vařte ji do měkka, přibližně 20 minut. Mezitím nasekejte cibulku nadrobno a orestujte ji zlehka na másle. Poté zasypte moukou
a zalijte troškou studené vody a promíchejte, aby se v jíšce netvořily žmolky. Vlijte do hotové čočky, dochuťte octem nebo šťávou z citrónu, cukrem i solí
a promíchejte.

TIP: 
K takto připravené čočce se hodí vajíčko natvrdo, nakládaná červená řepa, okurka a nezapomínejte ani na kousek čerstvé zeleniny.     

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *