Co dát dětem ke svačině do školy? Dochází vám inspirace? To známe! Zkuste jim pro jednou upéct tyto jablečné muffiny ze špaldové mouky. Dodají energii, ale zároveň nejsou přeslazené.
Jablečné muffiny
8 muffinů
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
2 vejce
4 lžíce třtinového cukru + 2 lžíce třtinového cukru na jablka
150 g bílého jogurtu
1 hrnek hladce namleté špaldové mouky
½ prášku do pečiva bez fosfátů
4 lžíce řepkového oleje
1 větší jablko
špetka skořice
kůra z BIO citronu
Postup:
- V míse od robota utřete vejce s cukrem. Přidejte jogurt, třete dále a poté vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Opět v robotu utřete a nakonec zlehka vmíchejte olej.
- Jablko i se slupkou nastrouhejte do mísy, smíchejte s cukrem, skořicí a kůrou z citrónu. Troubu předehřejte na 180 °C. Do formy na muffiny vyskládejte (vždy po dvou) košíčky.
- Po lžíci rozdělte těsto do košíčků, navrch dejte trošku nastrouhaných jablek, poté opět lžíci těsta a nakonec rozdělte zbývající jablka.
- Muffiny pečte dozlatova, asi 25 až 30 minut. Že jsou uvnitř upečené, poznáte tak, že když do nich zapíchnete párátko, po vytažení zůstane suché.
TIP:
Místo jogurtu do těsta můžete vmíchat i Philadelphii, tvaroh nebo ricottu. Olej zase nahradí 40 g rozpuštěného, ale ne horkého, másla. A cukr zase částečně nahradí rozmixovaný banán. Je tolik variant…