Tip na Vánoce: Knižní lahůdky z Book Therapy

Tip na Vánoce: Knižní lahůdky z Book Therapy

Book Therapy je dokonalá oáza klidu v centru Prahy. A knížky, které v tomhle malém knihkupectví koupíte, jsou opravdové lahůdky. Designové, nízkonákladové, české i v angličtině, pro děti i dospěláky, o vaření, módě, architektuře, zahradničení a třeba i o pletení, budete-li chtít. Co by se vám od nich mohlo líbit ještě letos pod stromeček?

Marie Štupmfová, Jiří Dvořák: Jak zvířata spí

Knížka pro ty úplně nejmenší děti má ilustrace, které chytnou za srdce i největší tvrďáky. A příběhy, které důvěrně zná každá máma, která má doma „nespavce“. V knížce se totiž potkáte nejen s tím, jak třeba spinkají kočky, medvědi a další zvířátka… ale zjistíte, že i jejich mláďata občas protestují a nechtějí do postýlek. Jak to asi řeší?

Rudolf Lukeš: O neposlušném ledním medvídkovi

Říká se, že když děti zlobí, jen poutají pozornost svých rodičů. Ale malý lední medvídek to nevzal zrovna za dobrý konec. Neposlouchal a neposlouchal… až… se ztratil a zažil tolik dobrodružství, že o nich musel někomu vyprávět. Jak mu bylo, když zůstal sám na malé kře uprostřed oceánu, daleko od své mámy? Jak mu bylo, když ho zachraňovali ptáci? A co si ze svého putování odnesl?

Mária Miklošková: Oliwoodparty

Kuchařka vyvedená na recyklovaném papíře má úplně jiný formát, než jste od kuchařek zvyklí: otáčí se vlastně jako listy v kalendáři… Graficky je překrásně zpracovaná a fotky, jež v ní najdete, vás přenesou do slunného Toskánska, ve kterém vznikala. Mária totiž žila i tvořila na Slovensku, ale pak se zamilovala a zamířila do Itálie, kde už dlouhé roky žije se svým mužem i syny. V kuchařce proto nenajdete jen recepty, ale i její životní příběh nebo fotky z rodinného života. Recepty samotné jsou pak nabité čerstvostí, lokálností, sezónností i rodinnou pohodou, která v Itálii ke stolování i jídlu jako takovému patří. Tam se vaří i jí s láskou: k rodině i přírodě kolem sebe.

Richard SnapesGrant Harrington, Eve Hemingway: Bread & Butter

Jen těžko byste hledali jednodušší a tolik oblíbené jídlo, jako je chleba s máslem. Nemá konkurenci! Protože pro ten pocit, kdy se zakousnete do křupavé kůrky a měkké střídy a v puse se vám rozvine k tomu i chuť čerstvého másla… bych já osobně minimálně několikrát v týdnu vraždila 😊 Už proto si zaslouží celou svou knížku: o tom, jak se tyhle dvě dobroty vlastně „potkaly“ a potkávají napříč mnoha kulturami. A ano: je tady i spousta receptů, které chutnají už po přečtení. Že přeháním? Že je to jen chleba s máslem? Ale jděte?! A oprašte angličtinu, protože právě v té si v knížce počtete…

How big is big? How far is far? All around me

Další knížka v angličtině je tu tentokrát pro děti. A nelekejte se, budou jí rozumět. Je to knížka zaměřená na porovnání, děti si s ní snadno uvědomí, jak maličká je třeba… oční bulva oproti zeměkouli nebo jak velké či malé jsou ve skutečnosti věci, které denně vidí kolem sebe. Naučí je vnímat reálné rozměry, poměry, vzdálenosti, a kromě toho jim dá možnost naučit se spoustu nových věcí o celé planetě. S vámi i bez vás, protože – jak říkám – rozumět jí budou dobře, má totiž báječné ilustrace!

Viction-Viction: Day & Night Rainforest

A ještě jedna angličtina: totiž překrásná a moudrá knížka, která dětem spoustou ilustrací i jednoduchým vyprávěním přiblíží, jak se mění před den a v noci takový deštný prales. Která zvířata se musí přes den maskovat a ožívají v noci, která naopak kralují pralesům za denního světla? Jak na světlo a tmu reagují rostliny? A vůbec, jak se může jediné místo změnit jen díky rozličné intenzitě slunečních paprsků? Knížka, která vede děti k přemýšlení a zkoumání, i když kolem sebe právě vůbec žádný prales nemáte!

TIP NAVÍC:

Pokud vás Book Therapy baví a nechcete riskovat, že se vybraných knížek nedočkáte do Ježíška, je tu možnost vyzkoušet další jejich projekt: Flowers & Dinosaurs University. Zaplatíte předplatné, a pak se každý měsíc těšíte na dvě nové knížky pro své děti: z kategorií do tří let, do pěti a do osmi let. Takže radost uděláte opravdu všem věkovým skupinám i sobě, protože knížky vybírají profesionální kurátoři, jejich volbu světí i psycholožka. Vy pak už můžete jen s úžasem sledovat, jak vaše děti propadají knížkám víc a víc!

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *