Mák patří do jídelníčku i u vašich dětí...

Mák patří do jídelníčku i u vašich dětí...

Na rozdíl od vlčího máku kvete světle fialově nebo ho najdete s bílo-fialovými květy. Chytí se úplně kdekoliv a nepotřebuje absolutně žádnou péči, takže ho
s klidem můžete vysypat do rohu zahrady a těšit se příští rok na vlastní úrodu. Přesně tak se nám chytil doma: z polí, která se čas od času kolem nás osévají právě mákem setým, se dostal až k nám. Takže už druhým rokem máme mák dokonce čistě domácí. Ale i když pro něj vy musíte do obchodu, jděte. Vyhýbat se mu totiž není důvod ani u poměrně malých dětí. 
 Tahle poměrně nenápadná „kytka“ totiž obsahuje spoustu důležitých věcí. Když nemusíte mléčné výrobky nebo na ně někdo u vás doma má alergii či intoleranci, je to právě mák, který je geniálním zdrojem vápníku. Je to možná jeho vůbec nejbohatší rostlinný zdroj. A nejen jeho. Mák obsahuje železo, mangan, hořčík, fosfor… a spoustu vitamínů skupiny B (to je ta, která je dobrá na nervy, milé maminky!). A my v Čechách jsme jeho největším světovým producentem, sklizní každoročně pokryjeme okolo poloviny světové spotřeby?! Doma ano, ve světě ne Přesto je hlavně například v Americe nebo Indii a dalších zemích světa pěstování máku buď intenzivně držené pod kontrolou, nebo dokonce úplně ilegální. (Jen si vzpomeňte na video, na kterém cizinci ochutnávají makový koláč – těch rozpaků!) Když byla těhotná moje kamarádka Jana LeBlanc, jež posledních 5 let prožila ve Washingtonu, měla celých devět měsíců chuť na mák. Nesmírně toužila po tom si udělat alespoň nudle s mákem, ale v místním supermarketu byl mák k dostání
v maximálně 50 gramovém balení, v „kořence“, jako velmi střežené zboží. A když se o svých chutích zmiňovala americkým známým, obviňovali ji z toho, že chce své nenarozené dítě zdrogovat 🙂
 Farmaceutický vs. potravinářský Proč? Protože z nezralých makovic některých odrůd se vyrábí opium. Tak mák využívali už 5000 let před naším letpočtem v Mezopotámii nebo později ve starověkém Egyptě. Jenomže mák pěstovaný pro farmaceutický průmysl a pro potravinářské účely je jiný. Ty do koláčů jsou speciální odrůdy s nízkou hladinou opiových alkaloidů (množství upravuje vyhláška ministerstva zemědělství z roku 2014), nemluvě o tom, že se sklízí samozřejmě až ve zralém stavu. Žádný opojný efekt na vás, potažmo vaše děti, tedy nějaký ten kus makovce nebo makového závinu mít opravdu nebude!  Po troškách už v raném věku Koupit můžete mák mletý, ale kupujte raději celý, který si doma namelte.
U připravených směsí nikdy nevíte, co všechno v nich kromě máku ještě je. A že tam toho bývá: od cukru, přes mouku po stabilizátory… Raději tedy celý mák, který po umletí přidejte v klidu do moučníků i pro poměrně malé děti. Po troškách (!) ho zkoušejte klidně po 1. roce, protože víc než o cokoliv jiného jde o jeho alergenový potenciál. Když žádnou reakci nezpozorujete, hlídejte pak už jeho stále ještě menší množství kvůli vysokému obsahu vlákniny, aby dětem nedělala problém stravitelnost. A kdyby jim nechutnal klasický modrý, ještě je tu okrový mák, který je výrazně oříškový a pro děti může být možná lákavější. 
 P.S.: Zkuste náš oblíbený makovec s tvarohem a povidly o víkendu i příští týden se můžete těšit na další makové recepty!!!         

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *