Jak na lívance z kynutého těsta?

Jak na lívance z kynutého těsta?

Doma často děláme lívance z těsta, které místo droždí obsahuje kypřicí prášek. Zdá se to být rychlejší, pravda ale je, že pokud chcete mít „propojené“ těsto, pak je stejně lepší, když ho necháte v chladu odpočinout alespoň 30 minut. A to je také přesně čas, kdy vám kynou i ty tradiční lívance. Pojďte je zkusit s námi.  Kynuté lívance s ovocem
 
4 porceDoba přípravy: 60 minut
 
 Ingredience na lívance:
 
350 ml plnotučného mléka20 g čerstvého droždí (1/2 kostky)2 lžíce třtinového cukru200 g hladce namleté špaldové moukyšpetka soli1 lžička mleté skořice1 vejceolej na potření lívanečníku
 
 Ingredience na dokončení:
 
400 g zakysané smetany2 bio vanilkové cukrykůra z limetky4 nektarinky2 lžíce třtinového cukru1 lžička mleté skořicevlašské ořechy (nemusí být)hroznové víno 
Postup:

1. Odměřte si 150 ml mléka, nahřejte jej, rozdrobte do něj droždí, přidejte 1 lžičku cukru a 1 lžičku odvážené mouky. Nechte v teple vzejít kvásek (bude to rychlé, trvá asi 5 minut než se na povrchu vytvoří typické bublinky).

2. Mezitím přesejte do mísy od robota mouku, přidejte zbývající cukr, sůl, skořici
a vejce. Nahřejte 200 ml mléka, vlijte jej do mísy k surovinám a začněte pomalu míchat. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. To přikryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut v teple kynout.

3. Smíchejte zakysanou smetanu s vanilkovými cukry a kůrou z limetky. Nakrájejte nektarinky a promíchejte je s cukrem a skořicí. Poté nahřejte lívanečníky, vymažte je troškou oleje a osmahněte lívance z obou stran dozlatova.
 4. Hotové lívance podávejte s ochucenou zakysanou smetanou, ozdobte nektarinkami, vlašskými ořechy a hroznovým vínem. Podávejte. TIP:Moje holky milují, když ještě horké lívance obalím ve třtinovém cukru smíchaném se skořicí. Teprve pak je ozdobím buďto zakysanou smetanou, nebo řeckým jogurtem či tvarohem. Skvělé jsou pak navíc ještě borůvky, maliny nebo ovoce, co dům či sezona dá.    

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *