Sekaná: ideální svačina na prázdniny (místo řízku)

Sekaná: ideální svačina na prázdniny (místo řízku)

Někdo vozí smažené řízky, někdo zase sekanou. Kus masa, co hodíte mezi dva plátky chleba a vybalíte třeba ve vlaku nebo na mýtině v lese. Tak si pamatuju prázdniny, když jsem byla malá holka. A teď sekanou pečeme s mužem i pro naše holky, když vyrážíme na výlet.  Sekaná pečeně s chlebem 2 šišky (4-6 porcí)Doba přípravy: 80 minut  Ingredience: 3 plátky toastového chleba100 ml smetany (33%)1 vejce1 kg mletého masa (mix hovězí a vepřové)2 středně velké cibule2 lžíce plnotučné hořčice + na chleba1 lžička drceného kmínu1 lžička sladké papriky1 lžíce sušeného oregana1 lžíce sušené majoránky½ lžičky mletého pepře1 lžička solistrouhanka na zahuštěníchléb, kyselá okurka a červená cibule na podávání

 Postup:
1. Toastové chleby nakrájejte na malé kostičky, přendejte je do misky, přilijte smetanu s rozšlehaným vejcem a nechte namáčet.

2. Vyndejte z ledničky vychlazené maso, v robotu ho hnětačem pár minut promíchávejte, ať se hezky spojí. Pak přidejte k masu hořčici, koření, sůl a pepř a důkladně promíchejte.

3. Nakonec vmíchejte namočený toastový chléb se smetanou a vejci. Dál míchejte, ať se všechny chutě a konzistence znovu dokonale spojí. Pokud je třeba, zahustěte strouhankou.

4. Troubu předehřejte na 180 °C. Ideálně mokrýma rukama vytvarujte dvě šišky. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a zapíchněte do nich po dvou párátkách. Pečte dozlatova, asi 50 minut. Průběžně můžete maso potírat vodou, aby vám nepopraskalo.

5. Hotové sekané nechte zchladnout, nakrájejte na plátky a podávejte je s chlebem pomazaným hořčicí. Navrch můžete dát ještě plátky kyselé okurky a cibule, pokud ji vaše děti snesou.
  TIP:Do sekané můžete přidat cokoliv, třeba sušená rajčata nebo směs z hub, lilku
a cukety orestované na pánvi na trošce olivového oleje. Skvělá je i mrkev nakrájená na malé kostičky nebo hrášek. Sekaná je zkrátka tak variabilní, jak jen mleté maso může být. A když si ho navíc samy namelete, máte stoprocentní jistotu i v otázce jeho kvality.

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *