Prázdniny jsou tu, a s nimi... luxusní koprovka a domácí knedlíky!

Prázdniny jsou tu, a s nimi... luxusní koprovka a domácí knedlíky!

Na které letní omáčky nejraději vzpomínáte? Na rajskou, svíčkovou, houbovounebo třeba koprovku? Tu jsem jako malá moc nemusela, ale když mi ji poprvé uvařil můj muž, zamilovala jsem se do ní. Stejně tak jako obě naše holky.  Koprová omáčka s vejci a knedlíkem
 
4 porceDoba přípravy: 60 minut
 
Ingredience na koprovku:
 
2 lžíce másla + 1 lžíce na zjemnění omáčky2 lžíce hladké mouky800 ml domácího vývaru (ideální je hovězí)400 ml smetany ke šlehání (33%)sůl a pepř2 lžíce třtinového cukru2 lžíce octa4 hrsti nasekaného čerstvého kopru4 vařená vejce Ingredience na knedlíky:
 
4 rohlíky2 hrnky polohrubé mouky½ prášku do pečiva bez fosfátůšpetka soli1 vejce1 hrnek vody (ideálně sodovky) 
Postup:

1. V hrnci rozehřejte máslo, zasypte jej moukou a připravte světlou jíšku. Zalévejte ji postupně vývarem a metličkou šlehejte, ať se neudělají hrudky. Vařte při nižší teplotě asi 25 minut.

2. Mezitím dejte vařit vodu do velkého hrnce na knedlíky. Nakrájejte rohlíky na malé kostičky. Přendejte je do mísy, přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl, vejce
a vodu. Propracujte těsto, rozdělte ho na dvě části a z nich vytvarujte dvě stejně velké šišky. Vařte ve vodě částečně přiklopené 14 minut z jedné a 14 minut z druhé strany. Hotové knedlíky nakrájejte ideálně režnou nití.

3. Vraťte se ke koprovce. Omáčku dochuťte solí, pepřem, vmíchej smetanu, cukr
a vlažný ocet. Nechte probublávat ještě 3 minuty. Mezitím uvařte ve vodě 4 vejce na tvrdo. Omáčku odstavte, zjemněte jí kouskem másla a nakonec přidejte nasekaný kopr. Koprovku podávejte s oloupanými vejci a houskovými knedlíky.
 TIP:Koprovku můžete podávat klasicky i s hovězím masem. Skvělé je si z něj rovnou připravit domácí vývar. Uvařte libové maso, třeba zadní hovězí, spolu s kořenovou zeleninou, cibulí a kořením, jako je pepř, nové koření, bobkové listy a tymián. Přidejte i trošku soli a můžete 1 rajče a žampion. Táhněte vývar alespoň 5 hodin.              

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *