Prázdninový kynutý koláč s rybízem a drobenkou

Prázdninový kynutý koláč s rybízem a drobenkou

Ze všech koláčů nejvíc miluju ty, co se připravují z kynutého těsta. Jsou jako dělané pro rybíz. Voní po droždí a připomínají mi prázdniny s babičkou na chatě. Proto je peču i pro své holky a vždycky se po nich jen zapráší.  Kynutý koláč s rybízem
 
Na 1 pekáčDoba přípravy: 50 minut + 60 minut kynutí
 

Ingredience:
 
150 ml plnotučného mléka21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)1 lžíce třtinového cukru2 vejce1 lžíce třtinového cukru1 lžička mořské solikůra z bio citrónu100 g rozpuštěného másla (ne horkého!) + na vymazání formy300 g hladké špaldové mouky + na zasypáníasi 400 g ovoce (černý a červený rybíz, josta)
 
Ingredience na drobenku:
 
80 g másla80 g třtinového cukru80 g polohrubé mouky + na vysypání formy Postup:
1. Připravte si kvásek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a vmíchejte cukr. Nechte v teple vykynout, asi 5 minut. Na hladince se vytvoří hrudková pěna.

2. V míse si utřete vejce s cukrem, solí a kůrou z citrónu. Vmíchejte rozpuštěné máslo, mouku a nakonec přidejte také vzešlý kvásek. Vypracujte hladké těsto. Zasypte troškou mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout, ideálně 60 minut. Jednou nebo dvakrát v průběhu kynutí ještě těsto propracujte vařečkou nebo jen tak prsty.

3. Pekáč vymažte máslem a vysypte moukou. Rozložte rovnoměrně nakynuté těsto a na něj dejte ovoce. Připravte si drobenku: v míse prsty rozdrobte máslo s cukrem a moukou. Nasypte drobenku na koláč a pečte v předehřáté trouby při 170 °C dozlatova, asi 35 minut. S podáváním počkejte, až koláč zchladne.
 
TIP:Pokud je rybíz moc kyselý, přidejte na plátky nakrájené sladší ovoce, jako je např. broskev nebo nektarinka. Nebo drobné ovoce obalte nejdříve ve třtinovém cukru
a pak jej teprve rozložte na koláč. Ale nebojte, mně to přijde sladké i tak, když je tam drobenka.
  

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *