Křupavé jogurtové vafle: dokonalá snídaně pro první prázdninový víkend!

Křupavé jogurtové vafle: dokonalá snídaně pro první prázdninový víkend!

Konec školního roku se u nás na rozdíl od Jany V. ještě neslaví. Ale začátek prázdnin? S velkou pompou! Tinina školka má dva měsíce zavřeno a nás čeká spousta letních dobrodružství a taky „líná rána“ klidně i uprostřed týdne. To první si dáme hned o prvním prázdninovém víkendu. A bez nadýchaných a křupavých vaflí – které klidně můžete upéct i jako dárek za vysvědčení – to určitě nepůjde. Ty jogurtové milujeme všichni. S kysanou smetanou a spoustou sladkého ovoce natrhaného jen chvíli před tím na zahradě! Tak kdo si dá s námi?  Jogurtové vafle
 
4 porce
Doba přípravy: 15 minut + odležení + pečení

Ingredience:
 2 vejce
300 g smetanového jogurtu
80 g másla
160 g špaldové mouky (napůl jemně mletá a celozrnná)
špetka soli
2 lžíce cukru (nebo domácího vanilkového cukru)
2 lžičky skořice
1–2 lžičky sody (čím víc sody, tím víc vzdušné těsto)
+ mléko (podle konzistence těsta)
čerstvé ovoce, kysaná smetana nebo jogurt k podávání
javorový, agáve nebo třeba švestkový sirup k ozdobení

Postup:

1. Rozmíchejte vejce s jogurtem do hladkého krému. Přidejte 2 lžíce cukru i špetku soli, skořici a dobře pomíchejte. Dejte si rozehřát máslo.
 2. Přisypte mouku a důkladně prošlehávejte – ideálně ručně, kovovou metličkou, dokud nemáte hladké, ale tuhé těsto. Přilijte rozpuštěné máslo o pokojové teplotě, a pokud se vám zdá těsto stále příliš husté, přidávejte po lžících mléko.
 
3. Až úplně nakonec přisypte sodu na pečení – čím víc sody přidáte, tím budou vafle nadýchanější, ale také „řidší“, dvě lžičky jsou proto maximum. Ještě zkontrolujte konzistenci: těsto musí být hustší než na palačinky, ale ne tak husté jako třeba na buchtu.
 
4. Dejte jej do ledničky aspoň na pár minut odpočinout a rozpalte si vaflovač. Těsto nalijte na spodní plochu a počkejte, až se na okrajích začnou tvořit bublinky (jako když pečete lívance), teprve pak vaflovač zaklopte – vyhnete se nehodám s přetečením těsta.
 
5. Podávejte s čerstvým ovocem, jogurtem, zakysanou smetanou, ušlehat můžete
i klasickou šlehačku, pokud na to máte ráno dost energie. Zakápněte sirupem, zasypejte třeba ještě plátky mandlí nebo kokosu, a podávejte!
 
TIP:
Až budete vafle vyndávat, budou ještě měkké, poddajné. Dejte jim půl minuty na talíři – promění se v tu nejkřupavější dobrotu pod sluncem. A místo másla zkuste
i kokosový olej. Vafle jsou pak voňavější!
 

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *