Jak na francouzské clafoutis s třešněmi

Jak na francouzské clafoutis s třešněmi

Těsto na tento francouzský dezert vzdáleně připomíná tekuté palačinkové těsto. Při pečení se trošku nadýchá (jako suflé) a během chladnutí zase zlehka spadne.
Než se dostane na lžičku, dělá hotové divy… I tak je to skvělý recept, který připomíná naší bublaninu. Připravit si jej můžete v menší koláčové formě, nebo vezměte tzv. kokotky, malé mističky, a rozdělte jej rovnou do jednotlivých porcí. 
  Clafoutis s třešněmi
 
6 mističek (kokotek)Doba přípravy: 60 minut 
Ingredience:
 
150 g třešní2 větší vejce½ hrnku polohrubé mouky + na vysypání formiček½ hrnku třtinového cukruvanilkový luskkůra z limetkyšpetka soli½ hrnku smetany (33%)½ hrnku plnotučného mlékamáslo na vymazání formičekmoučkový cukr na posypání(recept počítá s hrnkem o objemu 250 ml)
Postup:

1. Vypeckujte třešně. Do mísy od robota vyklepněte vejce a vyšlehejte. Mouku, cukr, semínka z vanilkového lusku, kůru z limetky a sůl postupně přidávejte
šlehejte. Nakonec vmíchejte smetanu, mléko a nechte robota vyšlehat tekuté, ale hladké těsto.

2. Troubu nechte předehřát na 180 °C. Kokotky vymažte máslem, vysypte moukou a přendejte na plech. Do každé rozdělte vypeckované třešně, asi tak 6 půlek by mělo stačit. Těsto ještě ručně vyšlehejte metlou, ať na dně nezůstane hustší směs. Rozdělte jej do formiček a u každé kokotky jej nalijte tak do ¾ misky.

3. Claufoutis pečte v troubě dozlatova, asi 35‒40 minut. Dejte je na mřížku trošku vystydnout a poté ještě ozdobte třešněmi a zlehka zasypte moučkovým cukrem. Podávejte ideálně vlažné.
 
TIP:Receptů na clafoutis je nespočet. Vždy ale hrají hlavní roli třešně. Zatím jsem ještě nezkoušela použít hladce namletou špaldovou mouku, ale snad by to neměl být problém. Určitě také nebude vadit, když místo kombinace smetany a mléka použijete jen plnotučné mléko.  

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *