„Za rok upeču tisíce dortů,“ říká cool cukrářka Daška Malá alias SugarMAMA

„Za rok upeču tisíce dortů,“ říká cool cukrářka Daška Malá alias SugarMAMA

 Znát ji nebo její dorty a dezerty budete z časopisů, jako je FOOD, Apetit nebo třeba
Dolce Vita. Vidět jste ji mohli na mnoha food festivalech. Má velký cit pro design
a především neuvěřitelné cukrářské nadání. A při tom všem je skromná a velká dříčka. Daška Malá alias cukrářka SugarMAMA!

Dlouhých devět let žila v Praze, ale nakonec se zase vrátila do rodné Ostravy.
Tam, se svými dvěma dětmi, má zkrátka svůj domov. A také největší základnu fanoušků. Ti milují její neopakovatelný styl. Daška Malá alias SugarMama je totiž moderní, mladá a velmi dynamická cukrářka, která sleduje poslední trendy, upravuje si je podle svého a experimentuje i s osvědčenými recepturami. Nepřehlédnutelný je i její foodstyling. Právě pro něj si ji brzy oblíbily také nevěsty, protože lepší „nahý dort“ široko daleko neseženete. Ale ctí ji i návštěvníci několika kaváren, do nichž Daška v Ostravě a okolí své dorty nebo zákusky dodává. Do pražské Gourmet Academy od začátku roku jezdí vést kurzy pečení a je to jen pár týdnů, co na Stream.cz spustila svůj vlastní pořad Sladká tečka. A víte co? Tahle skromná, pečlivá, třicetiletá nádherná žena Stream.cz totálně převálcovala. Už první díl si vysloužil přes 120 000 shlédnutí!!! Jak jí takové události mění život, co peče nejraději nebo jak rády jí pomáhají její děti? To všechno se dozvíte!
 Daško, začnu tou Sladkou tečkou… Natočeno je zatím jen pár dílů, ale hned ten první měl neuvěřitelnou sledovanost. Pařížský dort zaválel! S jakými pocity jste do natáčení šla a jak vám je, když vidíte ta fantastická čísla?
Normálně na internetu nesleduji videa a pořady, takže vlastně ani nevím, jaká čísla jsou úspěch. Ale lidé z okolí říkají, že ta čísla jsou hezká, tak asi jsou. (usmívá se) A pokud se lidem pořad líbí, tak mě to samozřejmě velmi těší.
  Počítám, že nejste úplně extrovert. Bylo pro vás těžké postavit se před kameru s vědomím, že to fakt uvidí tisíce lidí?
A je to díl od dílu lepší, nebo jste z těch, kteří prostě trpí nevyléčitelnou trémou?
To, že pořad uvidí tisíce lidí, jsem si vůbec neříkala. Měla jsem zkušenost z natáčení pořadu Sama doma nebo Dobré ráno, ale stát před kamerou pouze sama za sebe, je určitě náročnější. Spíš než tréma převládal pocit, že se musím najednou naučit vnímat spoustu věcí a lidí v danou chvílí a zároveň působit přirozeně. Myslím, že se vše postupně zlepšovalo.
 
Vidíte, že už má tenhle úspěch své ovoce? Změnilo se něco od chvíle, co se Sladká tečka spustila?Zatím žádné výrazné změny nevnímám. Je pravda, že přišlo pár nabídek na spolupráci nebo společné projekty, ale nedokážu posoudit, jestli to má souvislost
s pořadem.
 Jednou za pár týdnů vás mohou fanoušci potkat také na kurzech pečení, které vedete v Gourmet Academy. Co vás na možnosti někoho něco naučit baví? A máte kurzy třeba i doma, v Ostravě?Kurzy vedu pouze v Praze. Nevnímám to tak, že někoho něco učím. Sama se
mám pořád co učit. Ale co mě na kurzech baví, je to, že na nich je vždy příjemná atmosféra, bavíme se o jídle, pečeme u toho a společně řešíme, co kdo dělá třeba doma za vychytávky nebo jaké má rád kombinace chutí. A když je něco, s čím mohu poradit, ráda se o to podělím.
  Jak často se stane, že přijde kamarádka a řekne: naučila bys mě prosím třeba…. Makronky? Protože já mít kamarádku, která peče jako bůh, jsem u ní pečená vařená????Mé kamarádky ví, že makronky nepeču, tak se neptají. (směje se) Spíše se ptají, jestli jim nepůjčím nějakou formu na pečení, nebo když se jim něco nepovede, tak se pak chtějí zjistit proč. (usmívá se)
 
Jste vyhlášená svými svatebními dorty… Co teď nevěsty nejvíc touží mít? Vládne trend lesních, lučních svateb, nevěsty opustily těžké svatební šaty, jsou spíš romantické, jako víly… je to vidět i na požadavcích na svatební dorty?Určitě ano. Nevěsty si přejí, aby byl dort lehký a svěží. Některé se nebojí ani netradičních chutí, což velmi vítám. Co se týče vzhledu, tak určitě volí jednoduchý, čisty a romantický styl. Tušíte, kolik jich tak za rok napečete? Protože to musí být velká čísla, nejen
u dortů, ale obecně…
Když to vezmu obecně, tak určitě to bude v řádech tisíců, možná i více.
 
Teď, před létem, co lidé milují a poptávají nejvíc? Počítám, že s narůstajícími teplotami receptury odlehčují, nebo ne?Určitě vedou ovocné a svěží chutě. Pokud se jedná o dort, vždy se snažím kombinovat sezónní chutě a přidat do toho ještě něco zajímavého navíc.
 
Jak vlastně takové věci jako dorty
v teplých měsících skladovat? A nejen krémové dorty, ale ono stačí, když si
doma upečete muffiny, a nechcete, aby
se v teple zkazily. Dáte je do lednice? Protože tam já mám obavy, že těsto ztratí lehkost…
Dorty mají rády určitě chlad, ale hlavně
se řídím heslem neplýtvat. Takže ať se jedná o dort, zákusek, pečivo na svatbu,
do kavárny či pro náš domov, vždy peču takové množství, aby se vše snědlo
hned první den. Poté mi odpadají
starosti s tím, jak vše uskladnit a jestli bude daná věc ještě druhý den chutná.
 Když děláte ovocné dorty, jaká používáte kouzla, aby zůstalo právě ovoce pořád tak čerstvé a aby jahodový dort nebyl brzy více hnědý než krásně červený?Jakýkoliv dort předávám tentýž den a nejlépe tak hodinu až dvě před konzumací. Právě, aby se předešlo tomu, že ztratí svůj půvab.
 
Jak vnímají vaše děti vaši práci? Milují mámino pečení, nebo jim sladké nic neříká? U dětí je to sice výjimka, ale…????Jednou mi dcera řekla, že je na mě pyšná, tak to mě zahřálo. (usmívá se) Jinak moje děti sladké milují a spíše jsou smutné, že peču většinou jinam než domů.
Pomáhají vám? Necháte je? Někdo na to má trpělivost, jiný ne…
Pomáhají velmi rádi. No, a ohledně trpělivosti… Někdy jí mám více, někdy méně. (směje se)
 
 Mimochodem, blíží se Den matek: kdybyste měla na tenhle výjimečný den upéct něco sama pro sebe, co by to bylo?
Určitě by to byl crumble s rebarborou, jahodami a malinami. Mňam!
 
A kdybych vás pořádala o recept na nějaký čokoládový dort, protože… to je něco, čím bych si udělala asi radost já, uspěla bych?O něčem vím, pošlu vám recept! (směje se)  P.S.: Dort podle Dašky najdete na webu už zítra. Nenechte si ho ujít!!! Já už chystám ingredience! 

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *