Vejce jsou skvělá potravina už pro nejmenší děti!

Vejce jsou skvělá potravina už pro nejmenší děti!

Mají, pravda, poněkud vyšší obsah cholesterolu, ale na druhou stranu obsahují takovou spoustu vitamínů a minerálních látek, že vejce doporučují odborníci zařadit do jídelníčku sportovců, vegetariánů i úplně malých prcků. V jaké formě je dětem nabídnout? Jaká kupovat? A do jaké míry jsou lepší domácí nebo bio?

Když jsem nedávno počítala, čeho doma kupujeme nejvíc, byla vajíčka hned na druhém místě za pečivem. Ve třech lidech jich dvacet za týden zvládneme úplně
s přehledem. Pečeme vafle, palačinky, bábovky, zapékáme těstoviny, děláme zeleninové placky, potřebujeme je do sekané, k snídani vajíčka někdy umícháme, jindy nasázíme se šunkou, k večeři přichystáme pomazánku nebo se hodí do omelet či frittaty… Točí se ve velkém, a pokud je to u vás podobné, potěší vás,
že zařazením vajíček do rodinného jídelníčku děláte vlastně dobrou věc. Maličkost se schopnostmi Supermana
Pokud totiž sečtete, co všechno obsahují, spadne vám brada. Bílek milují kulturisté i příznivci proteinových diet. Obsahuje totiž velmi kvalitní a snadno stravitelné bílkoviny, které neprovází žádný tuk. Žloutek je zdrojem celé řady minerálních látek. Dodá vám železo (1 vejce pokryje 9 % doporučené denní dávky železa), fosfor, zinek, chrom, jód, draslík, hořčík… A vejce jako taková vašemu tělu nabídnou opravdu hodně vitamínů: vitamíny řady B (1 vejce pokryje 74 % doporučené denní dávky kyseliny listové, jednoho z vitamínů řady B), dále
vitamín D, E nebo A. Navíc je můžete s klidem zařadit mezi potraviny s tzv. nízkým glykemickým indexem, což znamená, že vás zasytí na dlouho a bez rizika výkyvů hladiny cukru v krvi a přibírání.

Žloutek s prvními příkrmy, bílek o něco později
Skvělé na nich je, že je můžete zařadit do jídelníčku i úplně malým dětem. Vitamíny a minerálními látkami nabitý žloutek můžete podávat prckům od
6. měsíce věku. Příkrmy se už sice dnes rozjíždějí od 4. měsíce, ale s vajíčky začněte tak někdy v době, kdy začnete s masem. Nejlépe stravitelná jsou pro
ně „naměkko“, pokud se obáváte salmonely, vařte natvrdo. Ale její bakterie se likvidují už při teplotě nad 70 °C. Bílky se pak zařazují o něco později, nicméně před 1. rokem. Nejde jen o vyšší obsah bílkovin, jež jsou pro malé děti hůře stravitelné. Jde také o fakt, že je bílek větší alergen než žloutek. A všichni víme, jak je to dnes s těmi alergiemi. Přesto, nebo právě proto s vajíčky neváhejte déle než první rok. Čím dříve ověříte, že s nimi vaše malé nemá problém, tím lépe.

Která přinesete domů?
V obchodech můžete sehnat vejce různých velikostí, jejichž značení je stejné jako u oblečení. Velikost S zahrnuje vejce do 53 g, M jsou vejce v rozmezí 53-63 g, L se vejdou mezi 63 a 73 g a ta, která váží ještě více než 73 g, si patří do kategorie XL. Na kartonu či plastovém přebalu pak najdete ještě čísla. Číslo 3 znamená chov
v klecích, číslo 2 mají vejce z halového chovu, Pod číslovkou 1 se skrývají vejce
od slepic chovaných ve volném výběhu a toužíte-li po vejcích z eko chovu, musí mít označení 0. Základní kvalitu mají všechna, procházejí přísnou veterinární kontrolou. Ale čím blíže k nule se přiblížíte, tím lépe. Zvlášť právě u vajec určených malým dětem.

Klece nebrat!
Vajíčka z klecového chovu budou vždycky nejčistší na povrchu, nikdy „pokaděná“, protože trus propadává klecemi dolů, slepice v něm neleží, ale vejce tyto slepice
je snáší pod velkým stresem, bez možnosti pohybu, bez toho, že by kdy viděly slunce nebo zobly žížalu nebo něco zeleného. Co zní banálně, je přitom velmi důležité. Stejně jako se stres přenáší z mámy na miminko v bříšku, přenáší se stresové hormony klecových slepic do jejich vajec. To jen kdyby vás nepřesvědčila pouhopouhá etika celé věci a představa, jak šílené musí strávit život jen jako „stroj na vejce“. Nejlepší jsou proto vejce z volného výběhu nebo bio vajíčka, jejichž slepice jsou živené vybranou bio stravou, tedy do vajec předávají samé dobré věci.
Bílá, nebo hnědá?
Je jasné, že teď, před Velikonocemi, všichni budeme shánět bílá vajíčka. Kvůli barvení, které na nich lépe vynikne. Co do kvality samotného obsahu jsou ale stejná vajíčka bílá i hnědá. Zajímavé nicméně je, že hnědá skořápka bude vždycky o něco tvrdší než bílá a že slepice může snášet buď jen bílá, nebo jen hnědá.
V závislosti na konkrétním plemeni. Co možná také nevíte, je, že ke snesení vajíčka slepice nepotřebují kohouta a že vajíčka byste měli raději kupovat v kartonových obalech. Jednak je to otázka ekologie, jednak vajíčka mají i přes tvrdou skořápku povrch pórovitý a potřebují dýchat. Navíc, karton snadno otevřete a ověříte si, že jsou vejde opravdu OK, neporušená.

Otázky kolem cholesterolu
A jak je to s tím hrozivým cholesterolem? Každý žloutek obsahuje okolo 230 mg cholesterolu, což je prakticky doporučená denní dávka, jež se pohybuje na hranici 300 mg cholesterolu pro dospěláka. Jenomže – tělo cholesterol do značné míry potřebuje, dokonce jej samo okolo 1000 mg denně produkuje, aby potřebu pokrylo, a k této tvorbě ho nakopává i cholesterol dodávaný zvenku. Když nejde cholesterol zvenku, netvoří se ani ten v těle. A potřebujete-li se pojistit, přidejte do jídelníčku dostatek ovoce, zeleniny a jiné vlákniny, s jejíž pomocí zamezíte nežádoucímu vstřebávání cholesterolu.

P.S.: Nebojte se testovat i jiná vajíčka. Co třeba křepelčí? Jsou totiž sice 5x menší než slepičí, ale nabídnou vám ještě více železa, fosforu, draslíku, i vitamínů řady B či vitamínu A. Kromě toho – na salátu nebo jako obloha vypadají prostě lépe! 

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *