Hrnková tvarohová bábovka na víkend

Hrnková tvarohová bábovka na víkend

Kdy jindy než v sobotu nebo v neděli si pro radost upéct bábovku? A ještě lépe, dejte dětem hrnek o objemu 250 ml a nechte je kouzlit v kuchyni. Pak si dohromady sedněte a můžete tvořit, číst si a povídat si.   Tvarohová bábovka
 
Forma na bábovkuDoba přípravy: 60 minut
 
 Ingredience:
 
3 vejce1 hrnek třtinového cukru1 bio vanilkový cukr250 g měkkého tvarohu (ideálně plnotučný)150 g bílého jogurtu řeckého typu1 hrnek polohrubé mouky + na vysypání formy ½ hrnku hladké špaldové mouky1 kypřicí prášek bez fosfátů½ hrnku oleje + na vymazání formy1 lžíce holandského kakaamoučkový cukr na posypání (nemusí být) 
Postup:

1. Zapněte troubu a nechte ji předehřívat na 180 °C. Pak do pěny vyšlehejte vejce s oběma druhy cukru. Přidejte tvaroh a jogurt, utřete v krém. Postupně vmíchávejte prosáté mouky s práškem do pečiva. Znovu vyšlehejte a nakonec zlehka zapracujte olej.

2. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou. Část těsta si dejte stranou a smíchejte s kakaem. Na dno formy nalijte polovinu světlého těsta, na něj přijde kakaové těsto a bábovku zakončete opět světlým.

3. Vložte ji do předehřáté trouby a pečte dozlatova, asi 45 minut. Pokud vám nahoře praskne, nevadí. Chcete-li se tomu spolehlivě vyhnout, stáhněte teplotu na 165 °C a pečte ji delší dobu (asi hodinu). Že je bábovka hotová, poznáte tak, že do ní zapíchnete špejli a vytáhnete ji suchou.

4. Upečenou bábovku nechte zlehka vychladnout na roštu, pak ji opatrně vyklopte a před podáváním pocukrujte. 
 
TIP:
Do bábovky můžete vmíchat i drobné ovoce. Část cukru hravě nahradí rozmixovaný banán. Přidá bábovce také na vláčnosti. A pokud nechcete jít
do polohrubé mouky, můžete i ji nahradit špaldovou.
  

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *