Frgále s povidly a drobenkou: vypadají složitě, ale jsou jednoduché!

Frgále s povidly a drobenkou: vypadají složitě, ale jsou jednoduché!

VyTaké milujete koláče, ale bojíte se kynutého těsta? Nemusíte! Tento recept se možná na první pohled zdá být složitý, ve skutečnosti tomu tak ale není. A kromě povidel můžete jako náplň použít klidně i dobrou marmeládu. 
Frgále s povidly a drobenkou
 
Na 3 plechyDoba příprava: 30 minut + 2,5 hodiny kynutí + 20 minut pečení 
Ingredience:
 
500 g polohrubé mouky42 g droždí175 ml vlažného plnotučného mléka130 g moučkového cukru2 žloutky (vejce velikosti M)130 g změklého máslakůra z 1 citrónu1 lžička soli1 rozšlehané vejce na pomazání okrajů těsta200 g švestkových povidel
Na drobenku: 
 
150 g másla150 g třtinového cukru150 g polohrubé mouky 
Postup:

1. Připravte si těsto. Do větší mísy prosijte polohrubou mouku a do jejího středu udělejte prsty důlek. Rozdrobte do něj droždí, zalijte ⅔ vlažného mléka, přisypte malinko z odměřeného moučkového cukru a ze stran nahrňte mouku. Prstem zlehka promíchejte, vznikne taková kašička, kterou ještě zasypte troškou mouky. Přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek. Potrvá to 30 minut.
 2. Mezitím vyšlehejte v robotu žloutky se zbývajícím moučkovým cukrem, přidejte změklé máslo, zbývající mléko, kůru z citrónu a sůl. Vmíchejte vzešlý kvásek s moukou a v robotu při nižších otáčkách vypracujte těsto. Zabere to asi 10 minut, než se začne správně odlepovat od okrajů mísy. Ručně to bude trvat déle. Na pomoučněném válu těsto pak tak jako tak ještě ručně propracujte. Rozdělte jej
na tři bochánky, a ty nechte v teple pod utěrkou ještě kynout, minimálně 1 hodinu až 90 minut.
 3. Vykynuté bochánky válečkem rozválejte do kruhu o průměru 31 cm a tloušťce těsta asi 2 mm. Nebo z rozváleného těsta vykrojte menší koláčky. Prsty přehrňte okraje koláče, aby náplň nevytekla. Těsto propíchejte po celé délce vidličkou a pomažte rozšlehaným vejcem. Vnitřní část koláčů potřete tenčí vrstvou švestkových povidel a zasypte drobenkou. Tu připravíte tak, že prsty rozdrobíte máslo s cukrem a moukou. 4. Frgále přendejte na plechy vyložené pečicím papírem a nechte ještě 20 minut kynout. Pečte je v předehřáté troubě při 160 °C dozlatova, asi 20 minut. Pro jistotu se přesvědčete, že bude zespoda těsto upečené. Průběžně můžete ještě okraje koláčů potřít rozšlehaným vejcem. TIP:Švestková povidla jsou vděčná. Nejlepší jsou samozřejmě domácí, tedy taková, která si připravíte podle vlastní chuti. U nás doma jsou nejoblíbenější pečená
s badyánem, skořicí a medem. Ale už i kupovaná seženete v BIO kvalitě! Pokud
by byla povidla moc hustá, zřeďte je troškou teplé vody.
    

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *