Koblihy pečené v muffinové formě

Koblihy pečené v muffinové formě

Zkuste si doma upéct zdravější koblihy v troubě – bez smažení ve spoustě oleje
či sádla to jde totiž také! Zvládnou to i děti, tak se nebojte a pusťte je opět do kuchyně. Hotové koblihy můžete vzít s sebou třeba na masopustní průvod, pokud se u vás ještě chystá, nebo na maškarní ples. Upéct si je ale můžete i bez tradiční „záminky“, jen tak, k odpolednímu čaji…

 

Pečené koblihy s marmeládou
 
Asi na 10 koblihDoba přípravy: 50 minut + 45 minut kynutí 
Ingredience:
 
125 ml plnotučného mléka21 g čerstvého droždí (½ kostky)1 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 sáček kupovaného)30 g másla2 lžíce třtinového cukru2 žloutky250 g hladké mouky (na kynuté těsto) + na podsypáníšpetka solikůra z biocitrónumáslo na vymazání formymarmeláda (například jahodová, malinová od Marmelády s příběhem)rozpuštěné máslo na potřenímoučkový cukr na posypání  
Postup:
 1. Všechny suroviny si vyndejte na pracovní plochu, měly by mít pokojovou teplotu. Do vlažného mléka pak rozdrobte droždí a přidejte cukr. Nechte v teple vyběhnout kvásek. Trvá to asi 5 minut, než se na povrchu se vytvoří „pěna“. 2. Mezitím utřete změklé máslo s cukrem a žloutky v krém. Přidejte prosátou mouku smíchanou se solí a kůrou z citrónu. Vypracujte hladké těsto, přendejte jej do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout alespoň 30 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. 3. Muffinové formičky si vymažte máslem. Pak na pomoučeném vále vyválejte těsto na asi 1,5 cm silný plát. Vykrajujte z něj větší kolečka, ta naplňte marmeládou, zabalte a spojenou částí položte na dno formy. Budou lépe držet. Opět koblihy přikryjte utěrkou a nechte v teple dalších 15 minut kynout. 4. Troubu předehřejte na 180 °C a nakynuté koblihy potřete rozehřátým máslem. Vložte je do trouby a pečte dozlatova, asi 20‒25 minut. Poté je nechte vychladnout, vyklopte a před podáváním koblihy lehce zasypte moučkovým cukrem. TIP:Pokud budete péct koblihy pro dospěláky, pak se nebojte do těsta přidat 2 lžíce tuzemáku. A naopak, kdybyste se chtěli nahradit klasickou pšeničnou hladkou mouku zdravější variantou, tak použijte hladkou špaldovou. Jen jí dejte o trošku méně, nebo naopak přidejte o trošku více mléka. Za recept děkujeme www.slepicarna-blog.cz! 

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *