Jak si poradit, když vám při pečení dojdou ingredience?

Jak si poradit, když vám při pečení dojdou ingredience?

Znáte ten pocit, kdy potřebujete upéct pro návštěvu nebo
pro děti, kterým jste to slíbila, 
a najednou zjistíte, že
vám některá
ze surovin doma chybí? Pečení zabalit nemusíte ani tak. Existuje spousta způsobů, jak to vyřešit.
 Jsem chaotik. S oblibou říkávám, že to patří k mému tvůrčímu Já. Mám své chaotické Já obvykle ráda, ale jsou situace, kdy si moc přeju mít ve všem včetně kuchyně a nakupování ingrediencí větší systém. Nakupuju je podle intuice, něco
ve stylu „mám pocit, že kypřicí prášek tam ještě byl“. A pak nachystám formu na bábovku, mám skoro hotové těsto a ukáže se, že „kypřicí prášek už tam opravdu není ani jeden“. A co s tím pak, že? A tak jsem si pro své chaotické já našla za ty roky praxe několik fungujících způsobů záchrany. Co dělám, když mi nečekaně dojdou suroviny a čím je nahrazuju?
 
Vajíčka. U nás se jich spotřebuje opravdu hodně, takže se velmi často stane, že dojdou právě ve chvíli, kdy bych si to přála nejméně. Ale stačí maličkost – vezmu lžičku chia semínek na jedno chybějící vejce, namočím do vody (2 lžíce na 1 lžičku semínek), rozmixuju, nechám chvíli být, dokud se z nich nestane „želé“, a pak použiju do těsta. Chia semínka krásně drží všechno pohromadě, a jsou navíc hodně zdravá. Pokud je nemáte, dá se to samé udělat se lněným semínkem, dobře místo vajíčka funguje dokonce i půlka rozmačkaného banánu nebo ¼ hrnku jablečné šťávy. U posledních dvou jmenovaných ale uvažte, jestli se to zrovna chuťově hodí… Do kynutého těsta jen přidejte víc tekutin a netrapte se tím, že vejce došla. A našla jsem dokonce tip, kdy jeden sáček želatiny nahradí hned tři vejce, ale přiznávám, že to jsem ještě nezkoušela. Želatinu doma totiž zaručeně nemám.
 
Polohrubá mouka. Jsou recepty, kdy to vyloženě nevadí. Muffiny, bábovky… těsto je pak sice hutnější, ale v jejich případě můžete místo polohrubé vyzkoušet klidně hladkou. V návalu zoufalství už jsem zkusila i namixovat hladkou se zhruba
¼ hrubé. Kupodivu, fungovalo to také.
 
Máslo, potažmo olej. Jasně, když dojde jedno, použijete druhé. V takové tvarohové bábovce nicméně olej asi trochu „ucítíte“ v chuti. Tady bych si dovolila doporučit zkusit již jednou zmiňovanou jablečnou šťávu. Těstu dodá svěžest a pektin v ní obsažený dobře váže. Ne džus, ale když už, tak mošt. U perníku, brownies nebo jiných čokoládových dobrot bych se nebála místo tuku použít ani skvělé avokádo nebo hodně zralé banány. Upřímně – všechno, jen ne ztužený tuk, zvlášť pokud pečete pro děti.
 
Prášek do pečiva. Nejjednodušší je dát místo něj sodu na pečení. Jen soda má
co do kypření větší grády, takže jí stačí bohatě poloviční množství. Zvlášť dobře funguje tam, kde do receptu přidáváte kefír, zakysanou smetanu nebo jogurt, zkrátka něco kyselejšího. Tak aby vás pak výsledný objem ještě nepřekvapil! Pokud nemáte doma ani tu, zkuste místo toho vyšlehat v receptu bílky na sníh. Anebo moje máma pro kypřejší těsto místo například části mléka používala sodovku, obyčejnou vodu s bublinkami CO₂, které se zase postarají o větší nadýchanost moučníku.
 
Podmáslí, kefír, jogurt, zakysaná smetana. Všechno z toho mohou vzájemně nahradit zbývající zmíněné zakysané mléčné výrobky, které tak dobře fungují v obyčejných piškotových těstech. Pokud nemáte ani jedno z toho, a i to se může stát, pak sáhněte po mléku, a nakyslou svěžest přidejte těstu pár kapkami citronové šťávy. A co když doma není ani hrnek mléka? Pak se nabízí rostlinné mléko nebo jako úplně nejobyčejnější náhražka voda (či perlivá voda). Co raději nezkoušejte, je nahrazovat nedostatek mléčných výrobků dalšími a dalšími vajíčky (i když jsou „taky tekutá“). Už se mi stalo, že místo nadýchaného těsta pak vznikla „betonová věc“ – když už, pak alespoň část bílků vyšlehejte ve sníh, s trochou citronové šťávy nejlépe. Aby vám moučník pořád zůstával nadýchaný.

No, a na příště pak připravte pořádný nákupní seznam:-)  

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *