Kynuté knedlíky s jablky a skořicí
4 porce
Ingredience:
Postup:
1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku z odváženého cukru a nechte v teple vzejít kvásek, zabere to asi 10 minut. Mezitím prosejte mouku
do mísy (ideálně od robota), přidejte špetku soli, zbývající cukr, rozpuštěné máslo a celé vejce.
2. Hotový kvásek přilijte do mísy a vypracujte hladké těsto, může to trvat až
10 minut. Těsto se nesmí lepit ke stěnám mísy. Kdyby to pořád nebylo ono,
přidejte případně ještě trošku mouky. Hladké těsto vytvarujte v kouli, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple alespoň 60 minut kynout. Těsto musí ve finále zdvojnásobit svůj objem.
3. Mezitím si oloupejte jablka a zbavte je jádřinců. Nakrájejte je na menší kousky
a smíchejte s cukrem a skořicí. Vál zlehka posypte moukou. Z nakynutého těsta odebírejte koule o velikosti hrsti. Z nich vždycky vypracujte placku, a tu naplňte troškou jablek smíchaných s cukrem a skořicí. Vytvarujte knedlíky a vařte je v páře 15 minut. Ihned po vyndání je zlehka propíchněte špejlí nebo párátkem,
aby se vám nesrazily.
4. Zbývající jablka se skořicí rozdělte, menší část si nechte na ozdobení, větší dejte do hrnce a poduste krátce doměkka. Podle hustoty je můžete ještě trošku podlít vodou. Poté je rozmixujte nebo nechte s kousky. Tvaroh nastrouhejte.
5. Na talíře rozdělte rozvar z jablek, navrch dejte uvařené knedlíky a ozdobte je jablky se skořicí a nastrouhaným tvarohem.