Apple pie aneb Víkendový jablečný koláč z křehkého těsta

Apple pie aneb Víkendový jablečný koláč z křehkého těsta

Připravit si domácí křehké těsto není těžké. Je to hlavně o másle a mouce.
Když do něj dáte místo klasické hladké mouky špaldovou, budete mít hned
lepší pocit. A nezapomeňte využít sezónní ovoce. V zimě jsou to hlavně jablka
a hrušky ‒ ideálně z vlastních zásob nebo od místních farmářů.
 Jablečný koláč z křehkého těsta
 
Forma o průměru 22 cmDoba přípravy: 1,5 hodiny Ingredience:

300 g hladce namleté špaldové mouky175 g studeného másla + na vymazání formy4‒5 lžic studené vody3 středně velká jablka1 hruška2 lžíce třtinového cukru1 lžička domácího nebo bio vanilkového cukru1 lžička mleté skořice1 vyšlehané vejce na pomazání koláče Postup:
1. Připravte si křehké těsto. Mouku zpracujte dohromady se studeným máslem nakrájeným na menší kousky. Jde to rukama, nebo můžete použít robota.  Nakonec zapracujte vodu. Měla by vám vzniknout hladká koule. Přendejte ji
do potravinářského sáčku a nechte v lednici odpočívat.

2. Mezitím omyjte jablka a hrušku, zbavte je jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Přendejte je do mísy, zasypte cukry a skořicí. Zlehka promíchejte a dejte si je zatím stranou.

3. Vyndejte těsto z lednice a rozdělte jej na dva díly. Jeden může být klidně o něco větší. Ten vyválejte na tenký kulatý plát, asi 5 mm silný. Musí mít průměr větší než forma. Vyválený plát do formy vymazané máslem přendejte, přebývající okraje odkrojte. Dno zlehka propíchejte vidličkou, navrch dejte pečicí papír a zasypte suchými fazolemi, aby se těsto nenafouklo. Korpus pečte v předehřáté troubě
při 220 °C asi 10 minut.

4. Poté odstraňte fazole a pečicí papír a na koláč navrstvěte jablka a hrušku obalené v cukrech a skořici. Druhou část těsta vyválejte opět na tenký kulatý
plát a přikryjte jím náplň koláče, hezky až po okraje. Zatlačte okraje vidličkou
a uprostřed nařízněte koláč do kříže. Jeho cípy odklopte a vše pomažte rozšlehaným vejcem. 

5. Teplotu v troubě stáhněte na 190 °C, koláč do ní vraťte a tentokrát jej pečte dozlatova, asi 45 minut. Poté nechte vystydnout na mřížce a podávejte.  
 TIP:Pokud nemáte dobrá jablka doma ve sklepě nebo vám chybí možnost koupit si
je na trhu, pak si zkuste objednat například Farmářskou rodinnou bedýnku
ze Světa bedýnek. Kromě sezónního ovoce v ní najdete i spoustu dobré zeleniny! Třeba kadeřávek, ze kterého si pak můžete upéct pro změnu Slaný křehký koláč se zeleninou a sýrem!
 

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *