Opravdu dobrá mikulášská nadílka aneb Jak poznat kvalitní čokoládu?

Opravdu dobrá mikulášská nadílka aneb Jak poznat kvalitní čokoládu?


 
 Jestli doma s oblibou nadělujete k Mikuláši čokoládové figurky nebo kupujete čokoládové adventní kalendáře, bude se vám možná hodit informace o tom, jak poznáte dobrou, kvalitní čokoládu, kterou můžete bez výčitek mlsat vy, a především pak vaše děti…
Obecně platí, že čím více složek čokoládové tabulky pochází z kakaovníku, tím lépe. Ideální je 100% podíl, kdy se o složení dělí podíl kakaového másla a kakaové sušiny spolu s cukrem. Degustátoři a odborníci přes čokoládu jsou pro čokolády s obsahem kakaa od 70 % výš a zvládnou tolerovat 5 % přidaných tuků nekaaového původu. Dál pro ně nic neexistuje. Pak už všechno považují prakticky za náhražku čokolády.
 Narazit na takové složení mezi čokoládovými figurkami nebo adventními kalendáři je nicméně skoro sci-fi a ani u tabulkových čokolád, pralinek nebo tyčinek to není jednoduché. Navíc, možná by vám ani nechutnala. Přesto to nemusí nutně znamenat, že si čokoládu odteď ani nekoupíte! Znovu se dívejte na složení a pátrejte po výrobních procesech i vstupních surovinách dané značky. Třeba u čokolády Lindt se na webu dozvíte, že se vyrábí z kakaových bobů Criollo a Trinitario, což jsou jedny z nejkvalitnějších odrůd vůbec. Za dobré se pak považují i odrůdy Nacional, Arriba, Ocumare nebo Chuao. Méně kvalitní, zato mnohem více rozšířená, je pak odrůda Forastero. Už zjištěním, z jaké odrůdy vznikla právě vaše čokoláda, zjistíte tedy hodně o její kvalitě.  Hořká, mléčná, nebo bílá?
Záleží také na tom, která čokoláda je u vás TOP. Hořká? Pak musí obsahovat minimálně 50 % kakaové hmoty. Lepší je nicméně 70 % a sehnat můžete pochopitelně i čokoládu s 80 %, nebo dokonce 99 % kakaové hmoty.
 U mléčné čokolády se obecně mluví o minimálním obsahu kakaové hmoty okolo 25 %, lepší je ovšem 30 % a více. Její mléčná složka tvoří 14-25 %, což navíc znamená, že když budete dobře hledat, můžete najít i mléčnou čokoládu se 70% obsahem kakaa!!! Bílá čokoláda je také čokoláda, i když se najdou tací, co říkají, že ne. Je v ní obsažené totiž kakaové máslo (minimálně 20 %) a o sametovou hebkost se stará také přítomnost mléčné složky (asi 14 %). P.S.: Opravdu dobrý adventní kalendář s kvalitní čokoládou u nás můžete vyhrát. Odpadne čtení etiket i obavy, zda kupujete pro své děti to nejlepší. Sledujte náš web, už BRZY!!!  

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *